woensdag 31 maart 2010

NIet verder vertellen dl. 2

Ik weet nu waar ik niets over mag vertellen...

de geheime juwelenverzameling!

Juwelen_001

Daar ligt alles op tafel: de schitterende tiara's, de dure kettingen, sprankelende broches en bijzondere hangers. Dat heb je dan: waar het hart van vol is, loopt de mond van over. Zo te zien zat het verzamelvirus ook al bij xe9xe9n van mijn voormoeders.

dinsdag 30 maart 2010

Sst, niet verder vertellen..

Ssst

Tja, wat mag ik niet verder vertellen?

Ik zou iets heel anders gaan maken: een boekje met dierenfiguurtjes. Bladen gescheurd, beschilderd, knipsels bij elkaar gezocht. Voordat ik het wist had ik ook nog deze bladzijde gemaakt. Uit mijn la met teksten kwamen de losse woorden te voorschijn. Nu ben ik aan het puzzelen: waar mag ik het niet over hebben? Ik heb zes bladzijdes tot mijn beschikking...

zondag 28 maart 2010

Quilttentoonstelling in Piaam

Vanmorgen op tijd naar de Nynke Plaets voor quilts en koffie. De acht leden van quiltgroep "Kleurrijk" hadden daar, twee dagen lang, een expositie van hun werkstukken. Ik schat, dat er tussen de 30 en 40 quilts te zien waren. Uit eenlopend van meer tradionele patronen tot eigen interpretatie van een techniek. Erg leuk om te zien, dat hier een stapje vxe9rder gezet wordt. Wat kan ik met een techniek/idee/materiaal doen, zodat het iets van mezelf wordt. De quilts werden aangevuld met een stoffenstand en doe-tafel van de Ganzerik. Bovendien stonden er naaimachines en een quilttafel van de naaimachinewinkel uit Sneek. Eerst even een totaalindruk:

Piaam_024

Piaam_012

Doordat het licht van de zijkant op deze quilt valt, zie je de losse flapjes op het oppervlak. De gestileerde bloemfiguren vind ik ook heel mooi.

Piaam_010

Dit is het "zusje" in glanzend, geborduurd materiaal. De losse flapjes zijn op een andere manier vastgezet. Totxe1xe1l ander effect.

Piaam_022

Dit zijn twee techniekenboeken: op elke bladzijde doe je een nieuwe ontdekking. Prachtige manier om een techniek uit te proberen en je houdt er een naslagwerk(boek) aan over.

Piaam_027

Landelijker kun je het toch niet krijgen! Weilanden vol met ganzen. Hier vliegen ze weer op om te gaan foerageren. Leuke ochtend gehad!

zaterdag 27 maart 2010

Hoe drapeer ik een sari

Uitleg over het draperen van een sari:

In Londen heb ik wel eens voor een winkel gestaan, waar ze sari's verkopen. Het lijkt wel een Oosters sprookje: overal de mooiste kleuren zijde, geweven of geborduurd. Ik ben er niet binnen gegaan, maar de eerstvolgende keer ga ik dat wxe9l doen. Eens goed kijken en voelen aan al die mooie stoffen. Je ziet in Londen ook regelmatig vrouwen in sari voorbij komen, gwoon met een regenjas erover. Ik vind het wel een elegante dracht.

Inspiratie uit India

3002su1

Is dit niet een schitterend plaatje? Op zoek naar inspriratie voor een werkstuk met als thema Zijderoute/India/sari  kwam ik op deze site terecht. Bruidskleding op hoog niveau. Ik vind trouwjurken  wel mooi, hoor. Maar vaak zo friemelig en taartachtig. Dit vind ik magnifiek. Zo zou ik wil zijn op mijn trouwdag (in een ander leven, andere man, ander land).... Ik heb wel eens uitleg gehad over hoe je een sari (van een metertje of zes) om je heen drapeert. Maar, hoe gaat dat eigenlijk in het echt?

donderdag 25 maart 2010

Textielboeken

Na al dat studeren en zoeken op intenet wil ik weer terug naar papier en textiel. Voor mij begint dat altijd met "rommelen" op mijn kamer: opruimen, sorteren, lapjes uitzoeken/op kleur sorteren, papier bekijken. Dan komt het proces wel op gang. Ik wil boeken maken, liefst van textiel. Maar... hoe dan? Ik heb al van alles van papier gemaakt. Hoe vertaal ik het in textiel? Experimenteren?

Toch maar eens op internet kijken. Ik vond deze site, een Engelse textiellerares. Ik heb haar boek besteld en binnen paar dagen gekregen. Hier vind je voorbeelden van haar werkstukken. Ik vind haar werk heel kleurig en technisch heel goed. Vooral de manier waarop ze haar bladzijden de allerlei afwijkende vormen geeft spreekt me aan. Dat opent heel veel mogelijkheden: in de vorm van een blad, harten, spiralen... Dit geeft me aardig wat inspiratie. Woonde ik maar in Engeland, dan zo ik een workshop bij haar gaan volgen.

maandag 22 maart 2010

Seven Ages Grand Master





Yessss, het is gelukt!!
Ook de laatste serie van zeven vragen, die bij de serie "Seven Ages of Britain" hoort, is opgelost. Ik heb de aflevering nog niet eens gezien, dat moet er wel bij gezegd worden. Vanmorgen vroeg ben ik alvast begonnen met de vragen. De oplossingen kwamen tamelijk vlot tot ik bij vraag zes kwam:

Question 6

On July 22nd, 1913, The Guardian reported that, after evading the police Mrs. Pankhurst had been re-arrested. What, according to the Guardian, did two onlookers shout to her? (Hint - you won't be able to Google this one.)
Als HINT werd gegeven, dat je via het archief van "The Guardian" moest gaan zoeken. Mijn collega-speurder en ik zijn er, verdeeld over de hele dag, behoorlijk mee bezig geweest. Vooral omdat de site aangaf, dat je een account moest aanmaken, tegen betaling van 7,95 pond voor 24 uur. Dat ging te ver en dat hebben we nog niet eerder hoeven doen. Vanavond toch nog maar eens proberen. (In Engeland zelf, werd er ook behoorlijk getobd, zag ik op een paar blogs). Op een andere manier zoeken via de site van "The Guardian". Gelukkig gaf Anoniem de tip om letterlijk te zoeken: "mrs. Pankhurst has been re-arrested". En yep, daar kwam het artikel te voorschijn. Wow, dat is kicken!! Zomaar het antwoord voor me. Snel ingevoerd en daarna nog vraag 7. Ook een beetje pluiswerk, maar daar geven we nu allang niet meer om, wij Questers. Als beloning prees David Dimbleby me voor het volbrengen van alle quests en nu ben ik "Seven Ages Grand Master". Ik verdien echt een strik in mijn haar!
Wil je er zelf ook mee bezig? Kijk dan hier en begin je eigen quest. Een aanrader, veel succes!

donderdag 18 maart 2010

Quiltgroep

Vanmiddag kwam de quiltgroep weer bij elkaar. Nog vxf3xf3r de koffie op tafel stond, hadden we de eerste beide pronkstukken al uitgebreid bewonderd. Twee keer hetzelfde patroon:

Quiltgroep_002

Quiltgroep_003

Mooi hxe9, dat quiltwerk van de onderste. Bij de koffie hadden we het er nog over: je begint er aan en zeg: "Deze keer houd ik het heel eenvoudig". En toch ga je door,vul je het steeds verder aan. Want, hoe meer je quilt, hoe mooier het wordt. Nooit beknibbelen op het quiltwerk!

Een paar voorbeelden van stack & wack:

Quiltgroep_004 aangevuld met borduurwerk en een paar mooie bandjes. Deze heeft een prachtige rand van een stof in een kleurverloop van zachtgroen naar roze. Past er zxf3 mooi bij... Het quiltwerk is in het midden mooi strak en op de rand juist met ronde vormen.

Quiltgroep_007 Quiltgroep_009

Deze beide tops zijn gemaakt uit xe9xe9n lap. Is het niet schitterend? De gekleurde driehoekjes ertussen laten de blokken goed uitkomen. De snijtechniek is helemaal niet moeilijk. Het is heel verslavend als je er mee aan de gang bent. Heel spannend om de driehoekjes, die je gesneden hebt, te gaan uitleggen. Wat voor patroon ontstaat er?

Als laatste nog een stach & wack in bewerking. Hier zijn we met elkaar over bezig geweest: hoe ga je verder met deze top? Zet je de blokken gewoon aan elkaar of moet er een kleur bij?  Welke kleur doe je dan: groen, geel of rood? De groep komt uit op de groene stof, dan een smalle lila rand en eindigen met een brede groene rand. 

Quiltgroep_006

Nu ik de foto bekijk krijg ik er een ander idee over. Ik zou er, van de zachtgroen stof, driehoekjes aanzetten, net als bij de twee bovenstaande tops. De blokken krijgen wat ruimte en komen mooier uit. Nu zie je de afzonderlijke mooie blokken niet goed. Met het zachte groen ertussen komen ze, naar mijn smaak, waarschijnlijk meer tot hun recht. Ik ben heel benieuwd hoe de top de volgende keer afgemaakt is.

woensdag 17 maart 2010

Certificaat!!

Vandaag was de slotbijeenkomst van "23dingen". Met elkaar evalueren, wat we opgestoken hebben van alle informatie van de laatste tijd. Conclusie: het is heel interessant om op een gestructureerde manier het internet te verkennen. Ik heb van alles gehoord over twitter, facebook, flickr, youtube en de rest. Lang niet altijd er mee bezig gegaan. Nu ben ik een stuk beter op de hoogte en, vooral niet bang om dingen te gaan proberen (en ook te gebruiken). Nu vind ik bloggen leuk, maar ben niet zo weg van twitteren en facebook. Maar YouTube is geweldig, Librarything ook, podcast is handig.

Na de koffie met gebak kregen we onze certificaten uitgereikt.

Certificaat

Dan nog een gesprek over de link naar de bibliotheek: wat willen we ermee? Als belangrijkste punt kwam naar voren, dat we de site van www.ontdekdebieb.nl hxe9xe9l snel aangepast willen zien. Nu is het een statich gebeuren, dat moet xe9cht anders!!! Vergelijk onze site maar eens met die van bibliotheek Assen, die is toch veel levendiger. Alleen de catalogus is wat moeilijker te vinden: rechtsboven in de hoek kun je kiezen tussen catalogus en Aquabrowser. Niet zo duidelijk aangegeven.

Het was heel leerzaam, daar zijn we het allemaal over eens. Het heeft ons allemaal veel tijd gekost. Nu is het wel fijn, dat er weer tijd vrij komt voor je eigen dingen.

dinsdag 16 maart 2010

Vitrine met zwaar materieel

Eens in de twee maanden komt er een nieuwe verzameling in de vitrines. De vitrine boven, naast de ingang van de jeugdafdeling is deze keer ingericht met een verzameling modellen van zwaar materieel. De eigenaar verzamelt al sinds zijn jeugd. Nu verzamelt hij met zijn zoon. Samen zoeken ze naar mooie, nieuwe modellen. En daar staat wat te kijk! Hij benadrukte, dat het schaal 1 : 50 is. Dat is wel belangrijk om te weten. Je begrijpt dan beter hoe groot sommige kranen en shovels zijn.

Vitrine_zwaar_materieel_004

Het kleine model is een kraan, zoals loonbedrijven bij ons in de omgeving ze hebben. De grote, ernaast, is dan wel heel wat anders!

Vitrine_zwaar_materieel_007 Of deze...

Vitrine_zwaar_materieel_002 Ook een mooie rij!

Drukte in de bieb

Heel veel mensen weten niet, dat er buiten de uitleenuren van de bibliotheek  veel meer gebeurt. Vooral opruimen, collectie beheren (afschrijven, nieuwe boeken inwerken, huurcollecties bijhouden), inrichten van themahoekjes, vergaderen, veranderingen doorpraten, studeren....

Om het nu maar even te houden bij het inrichten van de themahoekjes - (klant wordt aangetrokken door frontale presentatie) de Paascollectie is te voorschijn gehaald. Tegenover de lift heeft collega vorige week er iets moois gemaakt.

Paascollectie

En, ze worden meegenomen! Dit is de eerste keer, dat ze niet op de jeugdafdeling staan, maar meer in het zicht van de klanten, die op weg zijn naar de volwassenenafdeling.

Op de jeugdafdeling heeft ze een klein hoekje gemaakt voor de boeken van het Leesvirus. Exe9n van de scholen in de stad doet mee. De kinderen lopen er zo op af en het werkt prima. Beneden gekomen vertellen ze aan elkaar, waar de boeken staan en welke er zijn.

Leesvirus_2010 

De stapels zijn al behoorlijk uitgedund! In de klas maken de kinderen voorbeelden van leesvirusssen: knipsels met kleurig plakwerk erop. Echt heel leuk! Ik heb er al een paar foto's van doorgestuurd. Die komen op de site http://www.leesvirus.nl/ . Om iets meer te weten te komen, kun je hier een provincie en een plaats invoeren. Daarna krijg je een overzicht van alle activiteiten. In onze bibliotheek is op 15 en 16 april de afsluitende bijeenkomst. Hier horen de kinderen wie er het meest besmet is met het Leesvirus en welke boek het meest besmettelijk is.

zondag 14 maart 2010

Herinneringsquilt


Toen de Midweek in Fredeshiem 10 jaar bestond, maakten Dineke en ik er een feest van. De hoeden parade op de laatste avond, de (zelfgemaakte = 75 potten) jubileum jam om mee naar huis te nemen zijn de dingen, die me zo te binnen schieten. Maar.. de deelneemsters hadden ook niet stilgezeten. Voor ons driexebn: Liesbeth, Dineke en ik, elk een eigen quilt. In het geheim hebben ze het plan opgezet: maak een nine-patch blok voor xe9xe9n van de cursusleidsters en stuur het op naar onderstaand adres. Met een paar vrouwen de quilts samengesteld, genaaid en handgequilt. De onthulling op de laatste avond was voor ons een totale verrassing! In de tijd erna is hij me heel dierbaar geworden. Ik weet de namen nog en bij elke naam hoort een verhaal. Als je een weeklang met elkaar optrekt, leer je elkaar wat beter kennen. Ze zagen mij 's morgens heel vroeg een wandeling maken door het bos. Overdag brainstormen over hun eigen werkstuk. Een glaasje wijn en veel plezier 's avonds bij de Show & Tell. De lezing op donderdagavond... En dan, vrijdagsmorgens, na het ontbijt: afscheid nemen.
Geweldige tijd gehad, plezier gehad en veel geleerd!
Midweekquilt_002
Het is zo leuk om te zien, hoe ieder de opdracht: "maak een nine-patch" opgevat heeft. Van heel simpel tot behoorlijk complex.

Midweekquilt_003

donderdag 11 maart 2010

Seven ages of Britain






Ja, hoor, het antwoord op de vraag over de exodus naar het nieuwe stadsgedeelte van Edinburgh is gevonden! Een collega-zoekster heeft zich volledig in het internet gestort. Op intelligente wijze heeft ze haar trefwoorden gecombineerd en zo het antwoord gevonden. De exodus wordt "The Great Flitting" genoemd. Dit was het antwoord op vraag 6. Pas na het invoeren van dit antwoord krijg je toegang tot vraag 7. Ook die was weer niet "om 'e nocht" (zoals de Friezen het zeggen). Ook dit antwoord heeft ze met degelijk zoekwerk gevonden. De vraag was: "In Johnson's dictionary, what word beginning with W could describe something which has decreased in size? En moet je weten, dat de bedoelde dictionary bestaat uit 2 delen, cm. of 20 dik. Gelukkig weet je, dat je bij de W moet zijn. Site opzoeken... oei, oei, dat zal tijd kosten.
Gelukkig kwamen we op het idee om op "hint" te klikken - daar stond, dat je moest uitgaan van het woord "shrunk". Ooo, moet dat zo. Uiteindelijk is het gelukt. Leuk om er dan over te mailen met je mede-puzzelaar.

Na het voltooien van de vijfde quest mag je jezelf een Expert of History noemen. Nou, dat is toch wel wat! Als je de zesde ook af hebt, ben je een Senior Master! Waar zal dit eindigen?

Intussen heb ik al heel wat geleerd. De Tower in Londen gebouwd is gebouwd van stenen  uit Frankrijk, nl. het departement Calvados. Kijk hier voor meer informatie. De Orde van de Kouseband is gesticht in ongeveer 1340. Sinds die tijd zijn er 4 Japanse keizers lid van geweest. (Koningin Beatrix is ook lid). Hendrik VIII noemde de borsten van Anna van Boleyn liefkozend "dukkys". Nadat hij het plafond van de Banqueting Hall af had, werd Rubens tot ridder geslagen door de koning. Hier lees je daar meer over.


Aanvullig op de Paascollectie

Vanmorgen even een paar boodschapjes voordat ik de bieb induik. Bij de HEMA zijn de Paasspulletjes neergezet. Vorig jaar kocht ik al wat, behalve dit boompje en het Matroesjka-ei ook nog een eierrekje.

Voorjaar_002

Een voorjaarssetje in folklore stijl.

Nu vond ik ook nog 2 eierdopjes. Ik word helemaal blij van die vrolijke kleuren.

Pasen_001

woensdag 10 maart 2010

Kattenquiltje

006

Ik vind het leuk, maar er mist nog wat. Iets erbij borduren? Kraaltjes, mmm, proberen maar.

004 Kijk, dat geeft het nog wat extra's - sterretjes van gouddraad, geen kraaltjes. Nu is het af.

Het lijstje is overgebleven uit een stalenboek. Het midden ergens anders voor gebruikt. De rand bewaard, want de kleur is zo mooi. Eerst had ik het vrouwtje erin, alsof ze uit het raam zat te kijken. 

dinsdag 9 maart 2010

Vragen bij BBC seven ages of Britain





Dit weekeinde was de vijfde uitzending van "Seven Ages of Britain" van de BBC. Deze keer "The Age of Money" over de opkomst van een nieuwe klasse: tussen arm en rijk ontwikkelt zich de "Middle class". Nieuwe rijken, die genieten van hun rijkdom. Ze tonen hun weelde duidelijk: mooie huizen, meubilair, schilderijen, prachtige kleding. Het land bloeit, de handel groeit, de mogelijkheden zijn eindeloos. Dit is het begin van het tijdperk van consumeren.

Daarna bezig met de vragen. Ik bleef steken bij vraag 6: hoe werd de exodus genoemd, die ontstond, toen in Edinburgh een "New Town" gebouwd werd. Jeetje, bxe9rgen informatie over oude stand-nieuwe stad. Maar, hoe de exodus heet? Gelukkig was er hulp, dus door naar vraag 7. (Die krijg je pas, als je vraag  t/m 6 beantwoord hebt). Nu zitten we te puzzelen over een woord, wat begint met een W uit Johnson's dictionary. De vraag is: "What word beginning with W could describe something which has decreased in size?"
Wie is er ook mee bezig en heeft het antwoord gevonden? Help, help.... Moet je echt alle pagina's bij de W doornemen?

zondag 7 maart 2010

Teddyberen

Elke beer verdient zo nu en dan wat extra aandacht. Een andere jurk aan ..  haar tasje erbij.

001_2

Nou, dan zit ze er toch weer heel feestelijk bij. Het jurkje is een oud kinderjurkje, zxf3 fijntjes afgewerkt. Piepkleine knopen en knoopsgaatjes. Dat lukt mij niet.

Haar "broertje" ook erbij gepakt. Is het niet een schatje? Hij heet "Cobweb".

002

003

Dit is het jurkje, wat ze eerst aanhad. ook al zo mooi bewerkt: gehaakt randje langs hals en armsgaten. Festonsteekrandje op de taille. Let ook op de schulpenrand aan de onderkant. Mooi, hoor!

zaterdag 6 maart 2010

einde winterslaap

Winterslaap

Nu moet die winter toch maar eens afgelopen zijn! Wat een koude dag was dit.

Perfekte aanvulling voor mijn vitrine

002

Vanmorgen kreeg ik dit beeldige beugeltasje mee naar huis. "Hier ligt het maar in de la, bij jouw past het in je vitrine" werd er gezegd. Dus.. snel naar de overloop, vitrine open en daar ligt het dan. Helemaal bezet met kraaltjes met losse strengen langs de onderkant xe9n een kwastje. Ik ben er nog niet uit of het geweven of geborduurd is.

Toevallig had ik deze kleine vitrine net opnieuw ingericht met een paar mooie zakdoekjes, een naai etuitje, naaikokertjes en mijn hartjes verzameling. Het mandje is nog van Beppe geweest. Daar had ze haar gebreide mutsen in.

003

donderdag 4 maart 2010

Mijn dag met glimmertjes





Voor de uitlening nog even over de markt. Bij de boekenwinkel lag het nieuwste nummer van Flow. Een bijzonder blad, altijd grappige dingen erbij, waar je mee bezig kunt. Deze keer een klein schriftje om de boeken, die je leest of gelezen hebt, bij te houden en van commentaar te voorzien. Verder nog kaartjes met bijpassende enveloppen om zelf te maken. Een artikel over troostdekens, wat me erg aanspreekt. Het gaat over afscheidsrituelen. Een troostdeken maak je van de kleding van iemand die overleden is. Je kunt 'm dan op de bank leggen of in de buurt houden. Als je in een dip zit, kruip je eronder of sla je 'm om je heen.

Je kunt hier door het nieuwe nummer bladeren. Je komt het artikel over de troostdekens tegen op bladzijde 20. Trouwens, in het januarinummer van de Friesland Post las ik een artikel over droomdekentjes. Dit zijn patchwork quilts, die gemaakt worden voor ernstig zieke kinderen. Je kunt hier in heel Nederland aan meewerken, in Noord Nederland o.a. bij De Ganzerik in Oppenhuizen en bij Cordi Atelier in Groningen. Meer informatie vindt u op deze site.
Bij het afrekenen kreeg ik een handvol boekenleggers aangereikt. Ze weten, dat ik ze spaar en zo nu en dan wordt ik verwend. Kijk maar, wat ik allemaal kreeg:



Bovenop een speciale: die kleine, met dat hondje. Die gebruik je in een Dwarsligger, zo'n handig klein boekje, wat in je binnenzak past.

Vanmiddag kwam als klap op de vuurpijl nog het nieuwste nummer van mijn favoriete blad: Cloth, Paper & Scissors. Snel even bladeren: recycle, recycle, recycle is het thema.

dinsdag 2 maart 2010

Feestje op mijn blog


Binnen een week van oude bladeren naar voorjaarskleurtjes. De winteraconieten schieten de grond uit. Ik vind ze net zo leuk als sneeuwklokjes. Ze zaaien zich geweldig uit.
Vanmorgen ontdekte ik, dat mijn blog gisteren jarig was. Twee jaar alweer! Jeetje, wat heb ik er al veel opgezet. Ik vind, dat ik maar geen heel gewoon leventje heb, maar als je het dan eens nakijkt... Poezenbelevenissen, verbouwingen, creatief zijn, mooie vakanties. Darnaast heb ik kennis gemaakt met veel andere blogs. Heel inspirerend allemaal.
Ik ga nog een tijdje door!